Paris Gezi Rehberi – 7. Louvre Müzesi (“Musée du Louvre”)

Louvre Müzesi (“Musée du Louvre”)

Bu devasa bina 1200’lerde inşa edildi. İlk restorasyonunu 16.yüzyılın ortalarında gördü ve Kraliyet Binası olarak hizmet vermeye hazır hale geldi. Daha sonra 1793 yılında müzeye dönüştürülüp Avrupa’da ilk kez müze olarak halka açılmıştır.

1980’lerde Mitterand’ın ‘Büyük Projeler’ kapsamındaki çalışmaları sırasında müzeye 21m yüksekliğinde bir cam piramit eklenmiştir. Başlangıçta hata olarak görülen bu ekleme daha sonra birçok ödül almıştır. Günümüzde, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Tam olarak, verimli bir şekilde gezilmesi için bir haftanın ancak yeterli olacağı söyleniliyor. Her gün binlerce insan ziyaret etmektedir.

Louvre müzesinde dünyanın her yanından, değişik kültür, millet, dönemlere ait toplam 300.000’e yakın eser bulunmaktadır. Bunların sadece 35.000 sergilenmektedir.

Müzede mevcut bölümleri sıralaması:

Doğu antikaları; İslam sanatları; Mısır antikaları; Roma ve Yunan antikaları; Değerli antika eşyaları; Tablolar, heykeller, grafik sanatları; Louvre müzesi tarihi; Afrika-Asya-Amerika sanat ve toplumları.

Dünyaca ünlü eserler arasında Milo Venüsü, Winged Victory of Samothrace, Mona Lisa veya Fransızca “La Joconde” (Leonardo da Vinci) ve Slaves (Michelangelo) görülebilir.

Winged Victory of Samothrace

Monalisa

Louvre’un girisindeki ters piramitler




Resmi büyütmek için tıklayın