Lisans, Master 1 ve Master 2. sınıf başvuruları için

B - Üniversitelere başvuruda istenen belgeler

  1. Lise diploması ve yeminli tercümesi.
  2. Eğer daha önce bir üniversitede okuduysanız bugüne kadar yüksek öğrenimde başarılarınızı gösterir belge (Transkript) ve yeminli tercümesi;
  3. Fransızca dil bilgisini gösteren belge. (DELF vs.)
  4. Eğer başka bir dilde de yeterliliğiniz varsa bu dillerle ilgili de seviyenizi beyan eden dil belgelerini göstermeniz daha iyi bir üniversiteden kabul almanızı sağlayabilir.
  5. Gitmeyi arzu ettiğiniz fransiz üniversitesinin muhtemelen ek olarak isteyebileceği belgeler (Örn. staj belgesi vs.) Ekstra nelerin talep dildiğini başvurudan önce titizlikle araştırınız.
  6. Fransızca ve eğer gerekliyse İngilizce olarak hazırlanmış CV’niz (özgeçmiş).
  7. Özenle hazırlanmış bir motivasyon mektubu. Ortalama 1-1,5 sayfa uzunluğunda hazırlanması önerilir.

C - Türk Üniversitelerindeki öğrenimin tanınması

Türkiye’deki lisans eğitiminden sonra Fransa’da Master eğitimine devam etmek isteyenlerin lisans eğitiminden elde edilen başarı notlarının sayılması doğrudan Fransa’daki üniversite tarafından belirlenir. Bununla birlikte bazı üniversiteler Eric-Naric sisteminden farklı ülkelerde alınan diplomaların denkliğini isteyebilmektedir. Fransa’da lisans derecesi 3 sene 180 kredi, yüksek lisans derecesi ise 2 yıl 120 krediden oluşmaktadır. Bundan dolayı Türkiye’den alınan 240 kredilik bir lisans diploması ile Fransa’da yüksek lisansın direkt olarak 2. sınıfından da başlayabilirsiniz. TR Lisans diplomanızla yüksek lisansın kaçıncı sınıfından başlayacağınıza her üniversite kendi karar vermektedir.

Doktora için önkoşul genellikle Türkiye’de ya da Fransa’da yüksek lisansı bitirmiş olmaktır. Doktora için genellikle tezli yüksek lisans öğrenciler seçilmektedir. Ancak bunların dışında her şeyden önce danışmanlık yapacak bir profesör veya üniversite enstitüsü ile irtibat kurulmalıdır. Doktora çalışmasına danışmanlık yapacak bir kişi bulunduktan sonra‚ başvuru işlemlerinin yapılması uygundur.

Düz Lise, Meslek Lisesi ya da Ön Lisans mezunu olmak


12 yıllık genel liselerden mezun olanlar için :

Fransa üniversitelerinde lisans seviyesinde eğitim almak isteyen yabancı öğrencilerde lise diploması ve en az B2 düzeyinde Fransızca dil yeterliliğine sahip olmaları koşulu aranmaktadır. Ogrenciler “dossier vert” adi verilen bir başvuru sisteminden universite tercihi yaparlar.

Ön lisans programlarından mezun olanlar için :

İki senelik bir yüksek öğrenim programı başarılı tamamladıklarını (önlisans diploması) belgeledikleri takdirde ve diploma ve transkriptinin denkliğini aldiklarinda öğrenim gördükleri dalda veya buna benzer bir dalda doğrudan üniversite öğrenimine kabul edilebilirler. (Diploma denkligi icin bkz. "Demander une attestation de comparabilité d’un diplôme étranger (Démarche en ligne) | Service-public.fr)". Bir lisans bolumunun 3. senesinden kabul alma ihtimalleri de vardir.

Genel veya meslek liselerinden mezun olup, Açıköğretim Fakültesi’nde okumaya hak kazananlar için :

iki senelik başarılı bir yüksek öğrenimi belgeledikleri takdirde‚ öğrenim gördükleri dalda veya buna benzer bir dalda doğrudan üniversite öğrenimine kabul edilebilirler.

Yeterli Fransizca dil bilgisinin belgelenmesi


Dil Şartı

Fransızca dil bilgisi yeterliliği, Fransiz üniversitelerinde öğrenime başlamadan önce bir dil sınavından geçerek belgelenmelidir. Farklı Üniversitelerin ve okunacak bölğmlerin dil seviyesi gereksinimi değişken olmak ile beraber minimum C1 seviyesi diploması alınması bizim tavsiyemizdir.

Sınavlar

TCF

Çoktan seçmeli ve sadece okuma ve dinleme bolumlerinden olusur. TCF sınavı sadece Fransa içerisinde ve 2 yillik geçerliliğe sahiptir.

DELF-DALF

Dil öğreniminin her alanindan: okuma, yazma, dinleme ve konuşma bolumlerinden oluşan çoktan seçmeli ve klasik sorulardan oluşan karisik bir sinavdir.

Fransa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen uluslararası resmi bir diplomadır. Tüm dünyada ömür boyu geçerlidir.

Sınavda başarılı olunamadığı takdirde‚ üniversiteye geçici olarak yapılan kabul iptal edilir ve üniversiteye kesin kayıt yapılamaz. Bazı üniversiteler ise Fransa dil bilgisini başvuru sırasında belgeleyemeyen adayları geçici dahi kabul etmemektedirler. Bu nedenle gitmeyi arzu ettiğiniz üniversitenin koşulları hakkında önceden mutlaka bilgi edininiz.

Vize sürecinde dikkat edilmesi gerekenler

Vize başvurularında standart belgeler konsolos agentaları tarafından detaylı olarak öğrenilebilir. Biz detaylar içerisinde önemli olduğunu düşündüğümüz hususları burada sizinle paylaşacağız.

Fransa'da öğrenimin ve geçimin temin edilebileceğinin belgelenmesi

Vize alabilmeniz için kabul aldığınız eğitim dönemi için aylık olarak 650 euro banka hesabında olduğunu göstermeniz gerekiyor.

Fransa'daki adresiniz için (yurt, ev, misafirhane) bir konaklama belgesi

Eğitiminiz süresince bir adreste ağırlanabileceğinizi ifade eden bir konaklama davetiyesi gereklidir. İsminize özel kiraladığınız bir yurt/ev kontratını gösterebilirsiniz.

Özel şahıs evlerinde misafir kalınması durumunda, Bu bir otel reservasyonu mahiyetinde olup imzalı şahsi beyanname mektupları kabul edilir.

Eğer uzun sureli öğrenci vizesine sahipseniz, devlet kira miktarının yaklaşık yüzde 30’u oranında kira yardımı yapmaktadır.

Uzun sureli ogrenci vizesi aldıktan sonra sağlik sigortasi zorunlu değildir

Fransa’da özel sigorta firmaları üzerinden sağlık sigortanızı yapabilirsiniz. Uzun sureli öğrenci vizesine sahip kişiler genel olarak sağlık masraflarında %70 civarındaki devlet yardımından faydalanabilmektedir. (Diş yapımı, gözlük temini gibi külfetli konularda devlet yardımının minimum seviyede tutulduğu unutulmamalıdır.) (Fransa’ya geldikten sonra devlet sağlık sisteminede bu web adresi üzerinden kayıt yapabilirsiniz : https://www.ameli.fr/assure)

Üniversite aday ve öğrencilerinin üç aydan fazla Fransa'da kalmaları durumunda, ilgili yabancılar dairesinin onayı Fransa'ya giriş yapmadan önce yetkili dış temsilciliğe başvurarak ve vize talebinde bulunmaları gerekmektedir.


Vize Türü Önemli

Fransa'nın Türkiye'deki temsilciliklerinde verilen turist vizesi‚ Fransa'daki yabancılar dairesi tarafından öğrenim amacı için uzatılamaz. Turist vizesi ile gelen bir kişi eğer eğitim vizesi almak istiyorsa mutlaka Türkiye'ye geri dönüp yeni bir eğitim vizesi başvurusu yapması gerekir.

Vize Fransa'da iken uzatılabilir

Uzun süreli öğrenci vizesi ile Fransa’da iken Türkiye'ye geri dönmeden öğrenci vizenizi uzatabilirseniz. Örneğin uzun süreli öğrenci vizesi ile dil kursuna gelip daha sonra bir Fransız üniversitesinden kabul alınırsa Türkiye'ye gitmeye gerek kalmadan vize uzatılabilir.

Finansman, burs ve çalışma imkanları

Fransa'da öğrenciler için çalışma izni

Uzun sureli öğrenci vizesi ile, haftada 21 saati geçmemek kaydıyla öğrencilere yönelik bir ek işte çalışma hakkı tanınmaktadır. (Burada kastedilen tüm sene içerisindeki çalışma saatinin ortalama haftada 21 saati geçmemesi kaydıyla çalışmaktır. 7 ay hiç çalışmayıp 5 ay boyunca haftada 35 saat çalışabilirsiniz.)

Devlet bursu

Eğer ailenizin ikameti Fransa’da değilse ve Avrupa Ekonomik Topluluğu veya AB üye ülkelerinden birinin vatandaşı değilseniz herhangi bir devlet bursu alamıyorsunuz. 2024 itibari ile Turkiye bu sınıfta.

Daha fazla bilgi

Öğrenim vizesi hakkında aşağıdaki internet adresinden daha fazla bilgi edinebilirsiniz:

Istanbul Büyükelçilik sitesinden:

Fransız devlet sitelerinden:

Üniversitelerin irtibat bilgileri

*2023 Güncel

Bu site :

Fransa'da hayatı daha kolay kılmak amacı ile kurulmuş sosyal bir paylaşım platformudur.

Sizde bizim tecrübe ve bilgilerimizden faydalanmak ister misiniz?